H ιδέα για το εν λόγω κτίριο προέκυψε από τη θέση του επί της πλατείας και την ανάγκη δημιουργίας κερκίδων θέασης. Η έντονη οριζοντιότητα λόγω των εξωστών της ελληνικής πολυκατοικίας στην πρόσοψη των όμορων κτιρίων, αποτυπώνεται εμφατικά στη μακέτα προπλάσματος/ ογκοπλασίας και δίνει την ώθηση για τη δημιουργία παράλληλων οριζόντιων πλακών μεγάλου πάχους οι οποίες σταδιακά υποχωρούν στους εξώστες προκειμένου να δώσουν την αίσθηση των κερκίδων.
Το τμήμα της πρόσοψης του κτιρίου αποτελείται από διαμερίσματα τύπου εστίες στα οποία μπορούν να κατοικήσουν έως 4 άτομα, και διατηρούν σταθερό ύψος, όμοιο με των όμορων πολυκατοικιών.
Το πίσω τμήμα του κτιρίου, που περιλαμβάνει και τους κερκιδωτούς εξώστες αποτελεί μουσείο πόλης που δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να έρθουν σε επαφή με την πόλη στο εσωτερικό, να επικοινωνήσουν με αυτήν στο εξωτερικό λόγω της άμεσης επικοινωνίας με τους εξώστες και να περιηγηθούν οπτικά σε αυτήν μέσω των ραμπών που αναπτύσσονται.
Στο ισόγειο του κτιρίου, λειτουργεί ένα αναγνωστήριο για άμεση επαφή των φοιτητών των κοιτώνων με περαστικούς της πλατείας που αποφασίζουν να εισέλθουν και να διαβάσουν, ενώ το τμήμα του μουσείου στο ισόγειο περιέχει ticket corner και gift shop.
Στο κέντρο του κτιρίου βρίσκεται το κλιμακοστάσιο των κοιτώνων το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από το Μουσείο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, οι δύο ανελκυστήρες, ενώ η κύρια πρόσβαση στο μουσείο γίνεται από τη ράμπα στο Δυτικό τμήμα του κτιρίου.
Α Ν Α Φ Ο Ρ Α
Comments