Ελένη-Άννα Ρούσσου
ΑΜ1081491
Μετά την παρατήρηση των δημόσιων λειτουργιών της γύρω περιοχής προκύπτει η ιδέα του δημόσιου προγράμματος ως αναγνωστήριο. Το αναγνωστήριο είναι απαραίτητο στην πόλη της Πάτρας, καθώς παρέχει έναν χρήσιμο χώρο μελέτης στους φοιτητές.
Παράλληλα, η διαφορά ύφους των 2 πλευρών του οικοπέδου είναι αισθητή. Η πλευρά του οικοπέδου προς την πλατεία Γεωργίου συνδέεται άμεσα με τον δημόσιο βίο, ενώ η απέναντι πλευρά της οδού Βούρβαχη είναι πιο ιδιωτική και προστατευμένη. Έτσι, προκειμένου να γίνει αισθητή η διαδρομή και η αλλαγή περιβάλλοντος, οι χώροι κυκλοφορίας είναι διαπερατοί. Τόσο η οριζόντια κυκλοφορία του αναγνωστηρίου όσο και η κατακόρυφη των κατοικιών είναι εμφανής και χαρακτηρίζει το κτίριο.
Ο ισόγειος χώρος και ο ακάλυπτος στεγάζουν το αναγνωστήριο. Ο εσωτερικός ισόγειος χώρος περιβάλλεται από πτυσσόμενα, ανοιγόμενα, μεταλλικά πανέλα, που επιτρέπουν την πρόσβαση από διάφορες πλευρές του χώρου και εμφανίζουν την κυκλοφορία.
Οι χώροι κατοίκησης διαμορφώνονται ως 3 πύργοι που συνδέονται μέσω του κεντρικού πύργου της κλίμακας. Ο όγκος της οδού Κορίνθου αποτελείται από 3 επίπεδα και διαθέτει 12 μόνες κατοικίες (30τμ) και οι όγκοι της μεσοτοιχίας απαρτίζονται από 6 επίπεδα με συνολικά 12 διπλές κατοικίες (55τμ).
Ο εξωτερικός ιδιωτικός χώρος, της κάθε κατοικίας, διαμορφώνεται με εσοχές και ο κοινόχρηστος χώρος των κατοίκων παρέχεται στα δώματα των 3 πύργων.
Comments