top of page
Writer's pictureelebiliani

Η ΘΕΑΤΡΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ

Από την ανάλυση της περιοχής γύρω από το οικόπεδο παρατήρησα: α) την έλλειψη πολιτισμικών δραστηριοτήτων στα ισόγεια των γειτονικών πολυκατοικιών σε αντίθεση με τις εμπορικές που κυριαρχούν (εξαίρεση αποτελεί το θέατρο Απόλλων πού αποτελεί κτήριο πολιτισμικής κληρονομίας για την πλατεία) και β) την έντονη ζωή των φοιτητών τις βραδινές ώρες και λιγότερο τις πρωινές. Έτσι για να γίνει πόλος έλξης η περιοχή από φοιτητές όλες τις ώρες της ημέρας αποφάσισα το συγκρότημα να απευθύνεται σε φοιτητές που σπουδάζουν υποκριτική, οι οποίοι θα έχουν την υποχρέωση να ανεβάζουν θεατρικές παρατάσεις στο θέατρο Απόλλων και με τα έσοδα από αυτές θα εξασφαλίζουν την διαμονή τους εκεί. Όλη η οργάνωση του συγκροτήματος στηρίζεται στην κίνηση του σώματος, μιας και οι ηθοποιοί χρησιμοποιούν πολύ το σώμα τους για να βιώσουν τον χώρο, καθώς επίσης και στην ενότητα μεταξύ των φοιτητών, αφού θα χρειαστεί να συνεργαστούν για να ανεβάσουν τις παρατάσεις. Έτσι ξεκίνησα από τις μονάδες ,θέλοντας να διασπάσω τον μονολιθικό όγκο των γειτονικών πολυκατοικιών, και από την κυκλοφορία.


Όσον αφορά τις μονάδες, οι περισσότερες έχουν ένα σχήμα γάμμα (για την πλαστικότητα της κίνησης) και οι γωνίες των πλευρών που 'κοιτούν' προς το εσωτερικό του κτηρίου έχουν μετατραπεί σε καμπύλες ,για να υπάρχει καλύτερη ροή της κίνησης σε κάθε όροφο, ενώ οι γωνίες που 'κοιτούν' το εσωτερικό παραμένουν γωνίες για να υπάρχει αρμονία με τα υπόλοιπα κτήρια γύρω από το οικόπεδο. Υπάρχουν τρεις τύποι μονάδων, ο τύπος α' απευθύνεται σε φιλοξενούμενους και καθηγητές ενώ οι άλλοι δυο σε φοιτητές με την διαφορά ότι στον γ' τύπο θα μένουν φοιτητές που θα δουλεύουν στο κυλικείο και στο ταμείο του συγκροτήματος (έχοντας παραπάνω έσοδα δικαιούνται και περισσότερα τετραγωνικά).


Όσον αφορά την κυκλοφορία εξέλεξα να αποτελείται από ράμπες (η κίνηση με ράμπες αποτελεί μια βιωματική εμπειρία) και να είναι παράλληλη στην οδό Κορίνθου ,και όχι παράλληλη στην οδό Βούρβαχη ή περιμετρική, για να μην διασπάται η κυκλοφορία από την ζωή του υπόλοιπου κτηρίου.


Τέλος, οι κοινόχρηστοι χώροι έχουν τοποθετηθεί στρατηγικά ( για παράδειγμα το θέατρο έχει τοποθετηθεί στην όψη της πλατείας για να αποτελεί τοπόσημο της περιοχής και να έχει και οπτική επαφή με το θέατρο Απόλλων, η εστίαση πάλι έχει τοποθετηθεί στην όψη της πλατείας γιατί είναι ένας χώρος με έντονη ζωή και που θα ενοποιείται με την έντονη ζωή της πλατείας, το αναγνωστήριο έχει τοποθετηθεί σε σημείο ώστε να εισέρχεται το φυσικό φως και να διευκολύνει την ανάγνωση θεατρικών έργων, το κυλικείο και το ταμείο βρίσκονται σε σημείο όπου θα γίνεται εύκολα η πρόσβαση κ.α.) Επίσης οι κοινόχρηστοι χώροι σε κάθε όροφο βρίσκονται σε διαφορετικό σημείο ώστε να υπάρχει παντού ζωή και να μην απομονώνεται κάποιο μέρος του κτηρίου.





























72 views

Commenti


bottom of page