top of page
Arata-Isozaki_Bjornson-House_Venice_1989

Syllabus

διδάσκοντες:

Ειρήνη Ανδρουτσοπούλου, ​​Γιάννης Γιαννούτσος, Κώστας Γρίβας (συντ.), Μυρτώ Κιούρτη, Λεωνίδας Παπαλαμπρόπουλος, Αγάπη Πρώιμου (συντ.), Εύα Ρεπούσκου

περιγραφή

Αντικείμενο μελέτης του Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού 3 είναι η διερεύνηση μικρών κτιριακών μονάδων, με σχετικά σύνθετο, μικτό πρόγραμμα και εμβάθυνση στη διαδικασία σχεδιασμού με στόχο την παραγωγή ενός ολοκληρωμένου έργου από την αρχική σύλληψή του, τη δημιουργική χρήση αναφορών μέχρι και την λεπτομερή συνθετική επεξεργασία του. Η 'μονάδα εγκατάστασης' που θα μελετήσουμε στεγάζει χώρους για την εργασία και την κατοίκηση/διαμονή δύο ατόμων, και την φιλοξενία περιστασιακών επισκεπτών. Το μέγεθός της δεν υπερβαίνει τα 200 τ.μ. Οι χώροι εργασίας και κατοικίας προορίζονται για τους ίδιους κατοίκους. Η εργασία μπορεί να αποτελεί διακριτό χώρο ή και τελείως ενταγμένο στο χώρο διαμονής.

      Το οικόπεδο στο οποίο θα μελετηθεί η κατοικία είναι οικόπεδο αστικό, σε περιοχή χαμηλής δόμησης. Το θέμα θα δουλευτεί ατομικά. Η διερεύνηση θα εστιάσει στη συγκρότηση μιας κεντρικής ιδέας η οποία θα οδηγήσει σε επιλογές που αφορούν στην προγραμματική διάρθρωση, τη δομή, τη μορφή, την παρουσία του νέου αυτού αντικειμένου και τον τρόπο που συνομιλεί με τον περίγυρο. Το θέμα θα επεξεργαστεί κατά τη διάρκεια δεκατριών εβδομάδων του χειμερινού εξαμήνου. Η εξέλιξη της διερεύνησης δομείται σε τρεις ενότητες: α. εισαγωγικές ασκήσεις, β. σχηματισμός κεντρικής ιδέας, γ. επεξεργασία του θέματος. Οι προκαταρκτικές ασκήσεις θα βοηθήσουν ώστε να συγκροτηθεί μια κεντρική ιδέα και να εμπλουτιστεί/ενισχυθεί από τη μελέτη αναφορών.

 

​​παραδοχές

Η σχέση μας με το αστικό και φυσικό περιβάλλον σταδιακά μεταβάλλεται και θα είναι ολοένα και πιο διαμεσολαβημένη λόγω της επιδείνωσης του κλίματος και υποβάθμισης των υγειονομικών συνθηκών. Αυτό θα έχει αντίκτυπο στο πως αντιλαμβανόμαστε το ρόλο χώρων όπως η αυλή, οι εξώστες, στεγασμένες εσοχές, ο κήπος, οι φυτεμένες επιφάνειες και τα δώματα που διαχρονικά αποτελούν βασικούς εξωτερικούς χώρους της μεσογειακής κατοίκησης.

Οι διακριτές ζώνες του βίου (εργασία, οικογενειακή ζωή, κατοικία, αναψυχή, ιδιωτικός χώρος, δημόσιος χώρος κ.α.) προϊόν της μοντερνικότητας, αποφορτίζονται, χαλαρώνουν, δεν «αντέχουν» την αυξανόμενη ρευστότητα της σημερινής κοινωνίας. Εργασία και οικογενειακή ζωή συχνά συγχέονται. Η κεντρικότητα της παραδοσιακής κατοικίας (γύρω από την εστία), στο τέλος του 20ου αιώνα φαίνεται να αντικαθίσταται σταδιακά από μη ιεραρχικές και πολυκεντρικές οργανώσεις.

Το μέσο ελληνικό/ευρωπαϊκό νοικοκυριό αποτελείται από 2+ άτομα που στεγάζονται σε 90-110 τ.μ. Η τάση είναι μειωτική. (Σύμφωνα με στατιστικές της Eurostat 2020: Ελλάδα μέσο νοικοκυριό 2.25 άτομα. Ευρωπαϊκός μέσος όρος: 2.3. Ελάχιστο – Μέγιστο: Σουηδία 1.8 άτομα - Κροατία 2.8 άτομα. Ταυτόχρονα αυξάνονται τα νοικοκυριά χωρίς παιδιά: στην Ευρώπη 2 στα 3 νοικοκυριά δεν έχουν παιδιά). 

ασκήσεις εισαγωγής

Του κυρίου θέματος του εξαμήνου προηγούνται 2 εισαγωγικές ασκήσεις. Η πρώτη θα δώσει το έναυσμα να διατυπωθούν και να διερευνηθούν πρώτες ιδέες για τη σύνθεση κατοίκησης και εργασίας. Η δεύτερη αφορά μελέτη επιλεγμένων αναφορών, κατοικιών με χώρο εργασίας, των τελευταίων 100 ετών. Οι εκφωνήσεις βρίσκονται στο Course Material.

 

ενδιάμεσες παρουσιάσεις

Κατά τη διάρκεια του εξαμήνου προβλέπεται να γίνει τουλάχιστον μία (1), μπορεί και δύο ενδιάμεσες παρουσιάσεις. Στις ενδιάμεσες παρουσιάσεις είναι βασικό οι φοιτητές να εισπράττουν κριτική και καθοδήγηση πέραν αυτής που τους δίνει ο διδάσκων της ομάδας τους.

 

τελική παράδοση του θέματος

Κείμενο προθέσεων. Διαγράμματα Κεντρικής Ιδέας, Μακέτες Επεξεργασίας

Τοπογραφικό 1:500, 1:100

Τομές στη γειτονιά με ανάλυση περίγυρου

Πρόπλασμα 1:200 και 1:50 και Προπλάσματα Εσωτερικά Τμηματικά 1:25

Αξονομετρικό Ιδέας 1:50 και φέροντος οργανισμού 1:50

Κατόψεις, Τομές, Όψεις 1:50

Κατασκευαστική Τομή στο κέλυφος – Υλικότητα 1:25

Απεικονίσεις, Κολλάζ, Φωτογραφίες Προπλασμάτων

 

Ψηφιακή Παράδοση

Ψηφιακό Portfolio

bottom of page