Ο τίτλος της άσκησης "Έσω/Έξω" υποδηλώνει την αλληλένδετη σχέση του εσωτερικού της κατοικίας με τον εξωτερικό χώρο. Βάση αυτού, ονόμασα την εργασία μου "Πάζλ", θέλοντας με αυτόν το τρόπο να δείξω ότι ο ένας χώρος συμπληρώνει τον άλλο, και κατά συνέπεια τον διαμορφώνει. Επέλεξα να χρησιμοποιήσω τη καμπύλη για να δείξω τη "πλέξη" του εσωτερικού με το εξωτερικό, αλλά και του εσωτερικού με το ίδιο το εσωτερικό. Αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία μιας ροής στους χώρους της κατοικίας. Αυτή η ροή συνδέεται με το επάγγελμα, συγγραφέας, το οποίο περιορίζεται σε ένα γραφείο. Έτσι, η ροή βοηθά στη διαφοροποίηση του εργασιακού χώρου με τους υπόλοιπους χώρους της κατοικίας, ξεκουράζοντας τον κάτοικο.
Για την δεύτερη άσκηση επέλεξα να μελετήσω τη Κατοικία Μίλλερ του Adolf Loos, που χτίστηκε το 1930 στη Τσεχία. Χαρακτηριστικό της κατοικίας είναι η χρήση του "Raumplan", τη μέθοδο οργάνωσης του χώρου του Loos: το κάθε δωμάτιο έχει εξυπηρετεί διαφορετικές ανάγκες, άρα υπάρχει διαφορετική απαίτηση στο ύψος. Ελαχιστοποιεί τον χώρο που δεν έχει ανάγκη και αντίστοιχα το χρησιμοποιεί αλλού. Επιπλέον, σε όλες τις όψεις του κτηρίου, ο Loos τοποθέτησε τα παράθυρα με βάση τη χρυσή τομή και άλλες αναλογίες πλευρών. Η κατοικία αυτή θεωρείται ένα αριστούργημα της μοντέρνας αρχιτεκτονικής και προστατεύεται από την ΟΥΝΕΣΚΟ.
Έχοντας ως βάση τις προηγούμενες εργασίες, προχώρησα στη μελέτη του οικοπέδου, και πως θα μπορούσα να μεταφέρω τις ιδέες μου. Αποφάσισα, αρχικά, πως οι δύο κάτοικοι θα είναι ένα συγγραφικό δίδυμο, με διαφορετικό χώρο εργασίας αλλά κοινό χώρο αναψυχής. Χώρισα το οικόπεδο σε 4 ζώνες και άρχισα να οργανώνω το χώρο με τη χρήση καμπύλων, ώστε να δημιουργήσω ροή και στάσεις. Έτσι, στο ισόγειο, υπάρχουν οι δύο χώροι εργασίας και ενδιάμεσα αίθριο, το οποίο διαμορφώνουν δύο μικροί κήποι. Στο πρώτο όροφο βρίσκονται το κοινό υπνοδωμάτιο, το λουτρό, καθώς και ο κοινός χώρος χαλάρωσης.
Comments