Για την πρώτη εργασία, ΕΣΩ-ΕΞΩ, η κύρια ιδέα πρόκειται για έναν παιδικό σταθμό - κατοικία η οποία έχει σκοπό να φιλοξενεί περίπου 20 παιδιά με σκοπό τα παιδιά να μπορούν να ξεφεύγουν από την πραγματικότητα αλλά και να περνάνε ευχάριστα το χρόνο τους. Επίσης μπορούν οι γονείς να αφήνουν τα παιδιά τους κάποιες συγκεκριμένες ώρες ώστε εκείνοι να κάνουν τις δικιές τους ασχολίες. Το κτίριο χωρίζεται σε 3 μέρη. Πιο συγκεκριμένα στο πρώτο μέρος υπάρχει ένας μεγάλος τοίχος που εκεί έχει μικρά μπαλκόνια που συνδέονται με ράμπες στα οποία τα παιδιά μπορούν να κινούνται, να τρέχουν αλλά και να κάθονται πιο απομονωμένα. Τα συγκεκριμένα μπαλκόνια στο μπροστά μέρος έχουν ειδικό χρωματιστό plexiglass ώστε την ήμερα να φωτίζει με το φως του ηλίου και το βράδυ διαθέτει ενσωματωμένο φωτισμό ώστε να ψυχαγωγούνται τα παιδιά με ασφάλεια. Στο μεσαίο μέρος υπάρχει ένας κλειστός χώρος όπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως θεατράκι αλλά και να βρίσκονται τα παιδιά σε πιο βροχερές ήμερες. Εκτός από αυτά εκεί υπάρχει και το λουτρό. Στο πίσω και τελευταίο μέρος υπάρχει ο χώρος κατοικίας που φιλοξενεί ένα ζευγάρι που είναι και οι ιδιοκτήτες αυτού του παιδικού σταθμού. Σε αυτόν τον χώρο υπάρχει ένα υπνοδωμάτιο, μια κουζίνα, μια μικρή αποθήκη καθώς και ένα λουτρό για τις βασικές ανάγκες του ζευγαριού.
Η κατοικία Poli House, το 2005, αποτελεί σημείο αναφοράς στην αρχιτεκτονική εργογραφία του γραφείου Pezo von Ellrichshausen που είναι ένα στούντιο αρχιτεκτονικής και τέχνης (ιδρυθέν το 2002) από
τον Maurizio Pezo και την Sofia Von Ellrichschausen. To συγκεκριμένο σπίτι βρίσκεται στην τοποθεσία Coliumo peninsula (χερσόνησο) στη Χιλή. Η συνολική επιφάνεια του οικοπέδου βάσει βιβλιογραφίας είναι 10.000 m² ενώ η κτισμένη επιφάνεια είναι 180 m². Στην αρχιτεκτονική βιβλιογραφία αναφέρεται ως οικία (Ηοusing Typologie) όμως πρόκεται για ένα ιδιόμορφο σπίτι το οποίο πληρεί διπλή χρήση ως θερινή οικία και ως Πολιτιστικό Κέντρο. Έτσι έχει και ΄΄μνημειακό΄΄ χαρακτήρα μαζί με τον οικιακό του χαρακτήρα. Η οικία – πολιτιστικό κέντρο βρίσκεται εκτός αστικού ιστού, δεσπόζοντας μονάχη της στο βράχο της Χερσονήσου Coliumo. Το μυστικό της αρχιτεκτονικής επίλυσης του εργου αυτού όπου συνδυάζει αυτές τις δύο αντικορυόμενες χρήσεις (οικια και ποιτιστικό κέντρο) βρίσκεται στη δομή των χώρων. Συγκεκριμένα: Οι αρχιτέκτονες αποφάσισαν να μη δώσουν ονομασίες στα δωμάτια (π.χ. Κουζίνα, Σαλόνι κτλ) αφήνοντάς τα χωρίς ονομασία χώρου και χρήσεις. Απλά άδεια δωμάτια που έχουν πολλαπλούς τρόπους να συσχετιστούν μεταξύ τους και πολλούς βαθμούς ελευθερίας του πώς θα χρησιμοποιηθούν. Όλες οι βασικές χρήσεις π.χ. κουζινα, χώρος ανάπαυσης με κρεβάτι κ.ο.κ βρίσκονται σε μια ΄΄υπερδιαστασιολογημένη περίμετρο΄΄ της οικίας (over – dimensioned perimeter) που ονομάζεται ΄΄χρηστική ζώνη΄΄ (functional width) μέσα στο πάχος του οποίου εκτυλίσσονται αυτές οι χρήσεις. Oι αρχιτέκτονες επιθυμουν ει δυνατόν έπιπλα και αντικείμενα οικιακά χρηστικά να κρύβονται μέσα σε αυτό την περιμετρική ζώνη.
Για το κύριο θέμα του εξαμήνου, μονάδα κατοικίας και εργασίας, έχει συνδυαστεί η ιδέα της πρώτης εργασίας (ΕΣΩ-ΕΞΩ) με την μονάδα κατοίκησης. Συγκεκριμένα το κτίριο αποτελείται από δυο επίπεδα στα οποία στο ισόγειο θα υπάρχει χώρος στον οποίο θα μπορούν να ψυχαγωγούνται τα παιδιά και στον πρώτο όροφο θα βρίσκεται ο χώρος της κατοικίας ενός ζευγαριού οι οποίοι θα είναι και οι ιδιοκτήτες αυτής της κατοικίας. Κύριο στοιχείο του κτηρίου αποτελούν 3 μεγάλοι τοίχοι που έχουν ύψος που καταλήγει μέχρι στην σκεπή του. Ένας εξωτερικός που το μπροστά μέρος διαθέτει περσίδες οι οποίες εμποδίζουν κάποιες ακτίνες του ηλίου ώστε να παιδιά τα ψυχαγωγούνται ευχάριστα αλλά να επιτρέπει και την ορατότητα από εκείνη την μεριά, ένας μεσαίος τοίχος που αποτελεί και ραχοκοκαλιά του κτηρίου στο κάτω μέρος του ισογείου διαθέτει μικρά μπαλκόνια για την δραστηριότητα των παιδιών τα οποία αποτελούνται από ροζ και μπλε plexiglass, ενώ στον πάνω όροφο εσωτερικά λειτουργεί σαν ένας απλός τοίχος της κατοικίας που στο αριστερό του μέρος υπάρχει το καθιστικό ενώ στο δεξιά του μέρος ένας χώρος εργασίας και εξωτερικά έχει επίσης περσίδες και τέλος άλλος ένας εξωτερικός τοίχος που συνορεύει με την γειτονική κατοικία. Στο κτήριο αυτό υπάρχουν δυο κεντρικοί είσοδοι, μια για το ισόγειο που θα βρίσκονται τα παιδιά (στο αριστερό μέρος του μεσαίου τοίχους) και μια για τον όροφο που με μια ράμπα (με κλήση 10%) και στην συνέχεια με μια κλίμακα οδηγεί στην κατοικία (στο δεξιά μέρος του μεσαίου τείχους). Στον αριστερό εξωτερικό τοίχο βρίσκονται υαλοπετάσματα για να υπάρχει αρκετό φως κατά την διάρκεια της ημέρας. Τέλος βασικό στοιχείο του κτηρίου αποτελεί και η κλήση στης στέγης η οποία εξυπηρετεί στο να υπάρχει η αίσθηση για περισσότερο χώρο στα δυο βασικά δωμάτια της κατοικίας τα οποία είναι το καθιστικό - κουζίνα και το υπνοδωμάτιο.
Yorumlar