top of page

Η γεωμετρία της Σπηλιάς

chrysavlastari

Έσω | Έξω


Η εγκατάσταση του "Έσω | Έξω" στεγάζει τις δύο αντίθετες πτυχές του ίδιου ατόμου. Πρόκειται για έναν άνθρωπο που κάνει δουλειά γραφείου, στην οποία είναι απόλυτα συγκεντρωμένος, όμως στη συνέχεια αφήνει πίσω αυτή του την πτυχή και μπαίνει σε μια κατάσταση ηρεμίας και χαλάρωσης.


Οι δύο πλευρές εκφράζονται από το γεωμετρικό - κυλινδρικό και το σπηλαιώδες μέρος της εγκατάστασης αντίστοιχα.






Αναφορές


Με αφορμή το σπηλαιώδες μέρος του "Έσω | Έξω", μελετήθηκε το House and Restaurant του Junya Ishigami στo Yamaguchi της Ιαπωνίας. Θυμίζει έντονα σπήλαιο, καθώς αποτελείται από διάφορες πύλες και καμάρες που οδηγούν η μία στην άλλη, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα πολύπλοκο τσιμεντένιο κτίριο με τραχιά υφή και επίπεδη οροφή.


Σε αυτό το στάδιο μελετήθηκαν τα στοιχεία που κάνουν τη μορφή της σπηλιάς τόσο οικεία στον άνθρωπο.





Θέμα εξαμήνου: Μονάδα εργασίας - κατοικίας





Η μελέτη της κατοικίας στηρίχθηκε στην έρευνα των δύο παραπάνω εργασιών. Αρχικά έγινε μελέτη του οικοπέδου και του τοπίου που το περιβάλλει.





Ταυτόχρονα υπήρχε η θέληση διατήρησης του σπηλαιώδους, όμως το τοπίο είναι σχεδόν απαγορευτικό για μια τέτοιου είδους μορφή. Οπότε γεννιέται η εξής απορία: Πως μπορώ να έχω μια σπηλιά ανάμεσα σε γεωμετρίες; Η απάντηση ήρθε από της προαναφερόμενες μελέτες: Θα γεωμετρικοποιήσω τη σπηλιά με τη χρήση καννάβου, κρατώντας σε επόμενο στάδιο τα στοιχεία που διαμορφώνουν τον χαρακτήρα και την ατμόσφαιρά της.



Διατηρείται η πολυπλοκότητα και η πληθώρα επιπέδων του σπηλαίου, καθώς και η ιδιωτικότητα και ο περιορισμένος του φωτισμός.

Όσον αφορά τις λειτουργίες των χώρων, η κατοικία στεγάζει μια φυσικό (άτομο συνεσταλμένο και ήσυχο) και μια ζωγράφο (άτομο εξωστρεφές, ελεύθερο). Ο λόγος που επιλέγονται δύο διαφορετικά επαγγέλματα και αντίθετοι χαρακτήρες, είναι η επιθυμία διατήρησης της αντίθεσης που βρίσκουμε στο "Έσω | Έξω". Είναι τρόπος να μελετηθεί η επίδραση της σπηλαιώδους ατμόσφαιρας (και της οικειότητας που αυτή φέρει) στη συγκατοίκηση.

Η κατοικία οργανώνεται σε τρεις πυρήνες, με τον κύριο να είναι η βραχώδης εσωτερική αυλή και τους άλλους δύο να είναι ο χώρος της ζωγράφου και της φυσικού αντίστοιχα. Γύρω από (και με βάση) αυτούς, οργανώνονται: το λουτρό, ο ξενώνας, η κουζίνα, το καθιστικό, το parking και η βεράντα.



Η ιδιωτικότητα εξασφαλίζεται μέσα από σχισμές, που είτε επιτρέπουν μόνο στο φως να περνά, είτε μπορούν οι κάτοικοι να βλέπουν έξω χωρίς οι περαστικοί να βλέπουν μέσα. Υπάρχουν μερικά ελεγχόμενα ανοίγματα προς την εσωτερική αυλή (στο καθιστικό, στην κουζίνα και στη γκαλερί) αλλά και προς το δρόμο (επίσης στη γκαλερί).


Τέλος, η υλικότητα προσπαθεί να πλησιάσει το βραχώδες του σπηλαίου με έναν γεωμετρικό τρόπο, και για αυτό χρησιμοποιείται εμφανές σκυρόδεμα.






ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΜΑΡΙΑ ΒΛΑΣΤΑΡΗ ΒΑΓΙΑΝΑ

1081505

62 views

Comments


bottom of page