top of page

Με "οδηγό" τον ηλιασμό.

Σε ένα οικόπεδο με πολύ κακό προσανατολισμό των κύριων όψεων του (Βορειοανατολική όψη στην οδό Κορυλλών και Βορειοδυτική στην οδό Σωτηριάδου) το κτίριο δεν θα είχε καθόλου ηλιακές προσόδους, καμία χρονική στιγμή εντός της ημέρας κατά την χειμερινή περίοδο, με αποτέλεσμα να είναι ένα κτίριο σκιερό, κρύο και υγρό τον χειμώνα.

Πάρθηκε η απόφαση το κτίριο να κολλήσει στην ΒΔ όψη (Κορυλλών) και να γίνει στενό σε πλάτος και μακρύ σε μήκος (να "ξαπλώσει" δηλαδή κατά μήκος του οικοπέδου) ώστε να απομακρυνθεί όσο το δυνατόν από το ΝΔ όριο και άρα και από τον σκιασμό του από τα κολλημένα σε αυτό όμορα κτίρια, ώστε να αποκτήσει από τον Νότο το δυνατό με μεγαλύτερες ηλιακές προσόδους. Με αυτό το σκεπτικό αποφασίστηκε να γίνει και όσο το δυνατόν πιο ψηλό, ώστε τουλάχιστον ο όροφος του να ξεπεράσει σε ύψος τα όμορα κτίρια και να ηλιάζεται απρόσκοπτα. Στην ΒΑ όψη αποφασίστηκε να τοποθετηθούν μικρά ανοίγματα όπως συστήνεται από τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού για να προφυλάσσεται το κτίριο από τους βορινούς ψυχρούς ανέμους. Τα ανοίγματα αυτά τοποθετούνται για να καλύπτουν ανάγκες οπτικών φυγών προς τον κοινόχρηστο χώρο αλλά και αισθητικές ανάγκες. Με την στενόμακρη κάτοψη εξάλλου επιτυγχάνεται όλοι οι χώροι εκτός ενός μόνον δωματίου, να είναι διαμπερείς (με μεγάλα ανοίγματα στον Νότο και μικρά στον Βορρά).

Με τα 2 παραπάνω χαρακτηριστικά της ΒΔ κύριας όψης, δηλαδή μικρά παράθυρα και όσο το δυνατόν πιο ψηλό κτίριο, γεννήθηκε η ιδέα των πύργων σαν κεντρική ιδέα σχεδιασμού. Οι πύργοι αποφασίστηκε να είναι 2 και να συνδέονται με μεταλλική γυάλινη γέφυρα ώστε να σπάει το μακρόστενο του κτιρίου. Η ανάγκη για μεγάλους εξώστες στην άλλη κύρια όψη (Σωτηριάδου) από όπου υπάρχει πολύ ωραία θέα προς τον Πατραϊκό κόλπο γέννησε μια επόμενη ιδέα, να φανούν οι εξώστες σαν συνέχεια της γέφυρας. Άρα έγιναν μεταλλικοί και αυτοί με γυάλινα κιγκλιδώματα και κάποια μεταλλική κατασκευή που δίνει την αίσθηση ότι το κτίριο διαπερνάται από την μεταλλική/γυάλινη κατασκευή της γέφυρας/εξωστών.

Το κτίριο ακολούθησε την φυσική κλίση του εδάφους η οποία δημιούργησε pilotis στο χαμηλό μέρος του οικοπέδου όπου χρησιμοποιείται για στεγασμένος χώρος στάθμευσης ή εάν δεν θα εισέρχεται το αυτοκίνητο εντός οικοπέδου θα μπορεί να αξιοποιηθεί ως ημιυπαίθριος χώρος της αυλής. Η γέφυρα σε συνδυασμό με την pilotis αφήνουν το μεγαλύτερο ποσοστό του ισογείου ελεύθερο, με αποτέλεσμα να μην απομονώνεται οπτικά η αυλή από τον κοινόχρηστο χώρο. Αυτό βοηθάει ώστε να αποφευχθεί το αίσθημα ότι η εσωτερική αυλή που δημιουργείται μεταξύ του κτιρίου και των όμορων στον Νότο είναι στενή.

Η γυάλινη γέφυρα αντιμετωπίζει το πρόβλημα απωλειών θερμότητας τον χειμώνα (λόγω του μεγάλου γυάλινου ανοίγματος προς τον Βορρά) καθώς αφενός εξισορροπούνται οι απώλειες από τις ταυτόχρονες ηλιακές προσόδους από το Νότο (διαμπερής χώρος), αφετέρου γιατί η γέφυρα ανά πάσα στιγμή μπορεί να απομονώνεται εσωτερικά με πόρτες από το υπόλοιπο κτίριο. Από την γέφυρα επιτυγχάνεται η θέα του παλαιού νοσοκομείου, που είναι ένα αξιόλογο κτίριο της περιοχής, να είναι ορατή τόσο από τον χώρο της γέφυρας αλλά και τόσο από τον χώρο του καθιστικού.


Το κτίριο θα στεγάσει μία κατοικία και ένα χώρο γραφείου για ένα ζευγάρι αρχιτεκτόνων. Και η κατοικία και το γραφείο αναπτύσσονται σε δύο ορόφους έκαστα.













Το έξω εισέρχεται έσω (Άσκηση 1)


Έχει σχεδιαστεί ένας χώρος Σπα.


Αποτελείται από δύο κλειστούς ισόγειους χώρους στους οποίους στεγάζονται οι σχετικές δραστηριότητες του σπά με ελάχιστα ανοίγματα προς τον κοινόχρηστο χώρο ώστε να προστατεύεται η ιδιωτικότητα των χρηστών, αλλά με μεγάλα ανοίγματα προς εσωτερικό αίθριο και εσωτερική αυλή.

Στην εσωτερική αυλή υπάρχει πισίνα η οποία από εξωτερική γίνεται εσωτερική, εισερχόμενη στο δεξιά κτίριο αλλά και η οποία είναι σε συνέχεια του αιθρίου που υπάρχει στο αριστερά κτίριο. Η πισίνα εντος του κτιρίου έχει την δυνατότητα να απομονώνεται από το κτίριο με κάλυψη της με γυάλινη οροφή.

Η πισίνα είναι υπερυψωμένη και τα υπεράνω του εδάφους τοιχώματα της κατασκευάζονται από γυαλί ώστε να δοθεί έμφαση στο χαρακτηριστικό της να εισέρχεται στο κτίριο αλλά και να δίνει την αίσθηση ότι το διαπερνά.

Οι δύο εσωστρεφείς κλειστοί όγκοι συνδέονται μεταξύ τους με γυάλινο διάδρομο που ενώ είναι κλειστός χώρος έχει την αίσθηση ανοικτού χώρου.

Τόσο η σύνδεση των 2 όγκων με τον γυάλινο διάδρομο όσο και η ιδέα ένα τμήμα του κτιρίου να διαπερνά ένα άλλο τμήμα του κτιρίου χρησιμοποιήθηκαν και στην κεντρική ιδέα σχεδιασμού της άσκησης 3.

Στην οροφή υπάρχουν φυτεμένα δώματα καθώς ο στόχος είναι να φαίνεται ότι η φύση εισέρχεται και αλληλεπιδρά με διάφορους τρόπους με το κτίριο.















48 views

Comments


bottom of page