top of page

Σε μια κατοικία που τοποθετείται σε μια πλαγιά στην Αρκαδία , εμφανές χαρακτηριστικό της είναι οι κάθετες γωνιές και όγκοι που εισχωρούν στο έδαφος αντιφατικά με την καμπυλόγραμμη τοπογραφία .

Το κτίριο αναπτύσσεται με βάση την υπόσκαφη στοά , που λειτουργεί σαν σπόνδυλος . Από εκείνον , εκτείνονται οι εξωτερικοί τετραγωνικοί όγκοι , και τα εσωτερικά δωμάτια των βοηθητικών χωρών .Η στοά χαρίζει μια διαμήκη ροή , και λειτουργεί ως ένας στεγασμένος διάδρομος . Παράλληλα στους όγκους που προεξέχουν έχουν εγκατασταθεί μεγάλα υαλοστάσια στο πλάι που τους συνδέουν με τους υπαίθριους χώρους του σπιτιού . Χαρίζοντας έτσι έναν νοητό υπαίθριο διάδρομο . Αυτή η συνθήκη επιτρέπει στο κτήριο να είναι λειτουργικό όλες τις εποχές του χρόνου . Οι υπαίθριοι χώροι τοποθετούνται εναλλάξ από τους εξωτερικούς όγκους του κτηρίου , και κάθε ένας είναι καθημερινής χρήσης , σαλόνι- καθιστικό -υπαίθριο και τραπεζαρία. Οι δυο αυτοί χώροι , για την λειτουργία του σπιτιού όλο τον χρόνο μπορούν να μεταφερθούν και στο εσωτερικό του κεντρικού όγκου που βρίσκεται και η κουζίνα . Πραγματοποιείται ανάκληση σημείων του δώματος κατά 30 μοίρες για την δυνατότητα φωτισμού της στοάς και των βοηθητικών χωρών , και για τον έλεγχο της θερμοκρασίας.




Σε αυτό το κτίριο, στραμμένο νοτιο-ανατολικά , πραγματοποίησα μια περαιτέρω μελέτη του ηλίου , που αποσκοπεί στον φωτισμό και στον έλεγχο της θερμοκρασίας των χώρων (υπόσκαφων και εξωτερικών), ανάλογα με τις μοίρες του ηλίου , σε 4 διαφορετικές ημερομηνίες του χρόνου . Έτσι επέλεξα τις κατάλληλες μοίρες για την κλίση του δώματος (30 μοίρες) , ώστε ο ήλιος του καλοκαιριού να μην διαπερνάει στο εσωτερικό του σπιτιού τηρώντας μια συνθήκη της Μεσογειακής στέγης .



διαγραμματική μακέτα αερισμού


διαγραμματική μακέτα ροής κίνησης


προοπτικά σχέδια εμπειρίας χώρων


φωτογραφίες μακέτας


δείγματα εργαστηριακής μακέτας

33 views

Comments


bottom of page