top of page
glass-house-poussain_sized.jpg

Sam Jacob, Inverted Glass House. Collage (Tate Liverpool)

Arcadia Revisited

Στο ορεινό, μεσόγειο, απομονωμένο τοπίο της Αρκαδίας ποιητές (από τον Βιργίλιο έως Άγγλους ποιητές του 19ου αιώνα) και ζωγράφοι από την Αναγέννηση και μετά, αναγνώρισαν το ιδανικό σκηνικό για μια τέχνη που εξυμνεί την ιδανική αθωότητα της ανθρώπινης ύπαρξης μέσα στη Φύση, πέρα από τον πολιτισμό. Τα γνωρίσματα του πραγματικού τοπίου (κοιλάδες, ρεματιές, απομονωμένα ξέφωτα και βοσκοτόπια και ερείπια που περιβάλλονται από ψηλά βουνά) δημιουργούν το κλασικό, ιδεώδες τοπίο. Έτσι γεννιέται η μυθική Αρκαδία ένας τόπος παραδείσου όπου ο άνθρωπος μπορεί να βρει γαλήνη, απλότητα, ευδαιμονία και ευτυχία.

Σήμερα, πως μπορούμε να αναλογιστούμε την κατοίκηση στην μυθική Αρκαδία; Ως νοσταλγία για έναν οριστικά χαμένο παράδεισο; Ως τόπο απόδρασης και περιστασιακής, εφήμερης απόλαυσης; Ή ως ουτοπία για ένα ιδανικό μέλλον κατοίκησης;

περιγραφή μαθήματος

Αντικείμενο μελέτης του Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού 4 είναι η διερεύνηση μικρών κτιριακών μονάδων, με σχετικά σύνθετο, μικτό πρόγραμμα και εμβάθυνση στη διαδικασία σχεδιασμού με στόχο την παραγωγή ενός ολοκληρωμένου έργου από την αρχική σύλληψή του, τη δημιουργική χρήση αναφορών μέχρι και την λεπτομερή συνθετική επεξεργασία του.

 

Με βάση τα παραπάνω, ζητείται ο σχεδιασμός μιας κατοικίας της οποίας το πρόγραμμα αναπτύσσεται στο/με το τοπίο, σε έκταση που περιγράφεται στο τοπογραφικό. Η κατοικία θα φιλοξενεί μόνιμα ή περιστασιακά 2-8 άτομα σε χώρους που δε θα υπερβαίνουν τα 180 τ.μ. (κλειστοί χώροι).

 

Ζητούμενα:

- Ο καθορισμός των προγραμμάτων της κατοικίας και του τοπίου.

- Η χωρική ανάπτυξη της κατοίκησης στο τοπίο.

- Η χωρική οργάνωση της κατοικίας.

- Η σύνθεση του τοπίου γύρω και διαμέσου της κατοικίας.

 

Αναλυτικές προδιαγραφές και οδηγίες θα δοθούν χωριστά από κάθε διδάσκοντα/ομάδα διδασκόντων.

 

 

συντονιστές μαθήματος: Κώστας Γρίβας, Αγάπη Πρώιμου

διδάσκοντες: ​​Κώστας Γρίβας, Θανάσης Μάνης, Αγάπη Πρώιμου, Βασίλης Στρουμπάκος, Σίμος Βαμβακίδης

διαλέξεις: κάθε Τετάρτη, 14:30 μ.μ., διά ζώσης στο Σ2. Οι διαλέξεις που θα πραγματοποιηθούν αναρτώνται στον ιστότοπο (Course Material > Lectures)

εργαστήριο: το μάθημα είναι εργαστηριακό και διαρκεί 13 εβδομάδες. Οι συναντήσεις με τον/την διδάσκοντα/ουσα γίνονται δια ζώσης σύμφωνα με το ωρολόγιο πρόγραμμα. Σύμφωνα με τον κανονισμό σπουδών απαιτούνται κατ' ελάχιστο 9 παρουσίες στο εργαστήριο, και συμμετοχή σε ενδιάμεσες και τελικές παρουσιάσεις. Η (ενεργή) συμμετοχή στο εργαστήριο είναι υποχρεωτική, συμβάλλει κατά 20% στο βαθμό της τελικής αξιολόγησης του μαθήματος.

συνοπτικό πρόγραμμα

Μαθήματα θα διεξαχθούν στις

21, 28 Φεβρουαρίου,

6, 13, 20, 27 Μαρτίου,

3, 10, 17, 24, Απριλίου,

22, 29 Μαΐου, και

5 Ιουνίου

​ασκήσεις εισαγωγής

Του κυρίου θέματος του εξαμήνου προηγούνται 2 εισαγωγικές ασκήσεις. Η πρώτη θα δώσει το έναυσμα να διατυπωθούν και να διερευνηθούν πρώτες ιδέες για τη σύνθεση κατοίκησης και εργασίας. Η δεύτερη αφορά μελέτη επιλεγμένων αναφορών, κατοικιών με χώρο εργασίας, των τελευταίων 100 ετών. Οι εκφωνήσεις των ασκήσεων αναρτώνται στην ενότητα Course Material, και στα "Έγγραφα" στο eClass του μαθήματος.

 

ενδιάμεσες παρουσιάσεις

Κατά τη διάρκεια του εξαμήνου προβλέπεται να γίνει μία ενδιάμεση παρουσίαση. Η συμμετοχή σε αυτήν είναι υποχρεωτική και συμβάλλει κατά 30% στο βαθμό τελικής αξιολόγησης του μαθήματος. Στις ενδιάμεσες παρουσιάσεις είναι βασικό οι φοιτητές να εισπράττουν κριτική και καθοδήγηση πέραν αυτής που τους δίνει ο διδάσκων της ομάδας τους.

 

τελική παράδοση του θέματος

Η τελική παράδοση και παρουσίαση λαμβάνει χώρα κατά την εξεταστική περίοδο του Ιουνίου. Η συμμετοχή είναι επίσης υποχρεωτική και συμβάλλει κατά 50% στο βαθμό τελικής αξιολόγησης του μαθήματος. Θα περιλαμβάνει λεπτομερή παρουσίαση της διαδικασίας σχεδιασμού και σύνθεσης της κατοικίας στο τοπίο, καθώς και ολοκληρωμένη παρουσίαση της πρότασης σε κλίμακα 1:100/1:50/1:25 (τμήματα).

Θα περιλαμβάνει προπλάσματα, σχέδια, σκίτσα, διαγράμματα, εικόνες.

 

 

Παρουσίαση δια ζώσης, Ψηφιακή Παράδοση, Ψηφιακό Portfolio

bottom of page