Η κεντρική αρχιτεκτονική ιδέα είναι η δημιουργία μίας υπόγειας κατοικίας που θα προσομοιάζει μία σπηλιά – φωλιά. Για να φτάσει κάποιος στην κατοικία διασχίζει τον επαρχιακό δρόμο και καταλήγει σε έναν υπαίθριο χώρο στάθμευσης. Η είσοδος της κατοικίας γίνεται μέσω μίας γραμμικής κλίμακας η οποία σχίζει τον βράχο και τον διαπερνά ώσπου ο επισκέπτης να φτάσει στο επίπεδο μηδέν όπου βρίσκεται που καταλήγει το καθιστικό. Από εκεί οι υπόλοιποι χώροι επεκτείνονται μέσω διακλαδώσεων σε χαμηλότερα επίπεδα. Στη δυτική πλευρά και στο επίπεδο -1 βρίσκεται η κουζίνα και η τραπεζαρία ενώ στο επίπεδο -2 βρίσκεται το ατελιέ με ένα μπάνιο. Αντίστοιχα ανατολική βρίσκεται αντιστοίχως στο επίπεδο -1 η βιβλιοθήκη ενώ συνεχίζοντας στο επίπεδο -2 καταλήγουμε στο υπνοδωμάτιο το οποίο διαθέτει και αυτό μπάνιο. Αυτή η κατοικία φιλοξενεί ένα ζευγάρι εικαστικών τέχνης εξου και ο χώρος του ατελιέ.
Κάθε δωμάτιο έχει άνοιγμα προς το νότο αλλά ταυτόχρονα για να αυξηθεί ο φυσικός φωτισμός διαθέτει και κατακόρυφα ανοίγματα που διευκολύνουν την εισροή των ακτινών του ηλίου. Στο εσωτερικό της κατοικίας, ο βράχος έχει λαξευθεί με τέτοιον τρόπο ώστε να αποτελεί τα εσωτερικά χωρίσματα.
Έμπνευση για τη μορφή της κατοικίας αποτέλεσαν κυρίως οι κατοικίες των αρχαίων Τρωγλοδυτών οι οποίοι ζούσαν σε σπηλιές. Πρόθεση μας ήταν η άρρηκτη σχέση με το φυσικό περιβάλλον με τέτοιον τρόπο ώστε να μην διαταραχθεί η μορφή του περιβάλλοντος και να παραμείνει αναλλοίωτη η μορφολογία του εδάφους και όσον δυνατόν και η φύτευση. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται μία εντελώς νέα τυπολογία κατοίκησης η οποία δεν συναντάται στο τοπίο της Αρκαδίας και έρχεται σε αντιδιαστολή με την τυπική κατοίκηση.
Αυτή η κατοικία προσφέρει διαφορετικές εμπειρίες στον χρήστη. Αρχικά εισέρχεται μέσω της κλίμακας στο σκοτάδι έως ότου φτάσει στο καθιστικό και αμέσως ξαναεισέρχεται στο φως. Η αλλαγή στον φωτισμό και στις σκιάσεις προσδίδουν ένα αίσθημα μυστηρίου και εξερεύνησης. Όταν έχει ήδη κατέλθει, απολαμβάνει την ήπια και φυσική σκιά με αποτέλεσμα να νιώθει οικειότητα, ασφάλεια και γαλήνη. Οι έντονες σκιάσεις σε ορισμένα σημεία προσφέρουν αίσθηση απομόνωσης και προσωπικής ηρεμίας. Αυτό το αίσθημα εντείνεται από την ύπαρξη φύτευσης στα κατακόρυφα ανοίγματα γεγονός που βοηθάει την χαλάρωση μέσω κάποιας ήπιας δραστηριότητας όπως την ανάγνωση ενός βιβλίου ή μέσω του διαλογισμού. Αντίστοιχα στην κουζίνα υπάρχει κατάλληλος φυσικός φωτισμός ο οποίος λειτουργεί θετικά για την δημιουργία μίας ευχάριστης και λειτουργικής ατμόσφαιρας. Τέλος στο ατελιέ, οι καλλιτέχνες εκμεταλλευόμενοι το παιχνίδι φωτός – σκιάς μπορούν να αντλήσουν έμπνευση και να καταστούν περισσότερο δημιουργικοί αφού εργάζονται σε ένα ζεστό περιβάλλον.
Comments