top of page

The Organic House

Η ροή μιας τοπογραφικής καμπύλης ήταν το έναυσμα για την δημιουργία της κεντρικής  αρχιτεκτονικής ιδέας του κτηρίου μου. Τόσο σε επίπεδο κάτοψης όσο και επίπεδο όψης και τομής, η κατοικία μου, ήθελα να αποτελεί φυσική συνέχεια των υψομετρικών καμπυλών, ενσωματώνοντας τις στο ανάγλυφο της περιοχής.


Το οικόπεδο εκτείνεται στα 2.5 στρέμματα έχοντας 2 δρόμους να το διατρέχουν στο ανώτατο και κατώτατο σημείο του αντίστοιχα. Η εξοχική αυτή κατοικία, στεγάζεται από 2 -6  άτομα, καταλαμβάνοντας 165 τ.μ. σε κάλυψη. Η πρόσβαση σε αυτήν γίνεται από ένα μονοπάτι του πάνω δρόμου, το οποίο καταλήγει στο βασικό κλιμακοστάσιο της κεντρικής εισόδου. Κατά την είσοδο, ξετυλίγεται μέσα από μεγάλες και συνεχείς τζαμαρίες, η νότια πλευρά του οικοπέδου, η οποία ισχυροποιείται ακόμη περισσότερο από την τρομερή πανοραμική θέα προς το καταπράσινο τοπίο της Αρκαδίας.

Η εκτεταμένη χρήση υαλοστασίου παραπέμπει στο glass house της lina bo bardi, επιτρέποντας στο φως του ηλίου να εισέρχεται σε όλους του χώρους, ενώ η σχεδίαση του κτηρίου έχει επηρεαστεί από την οργανική αρχιτεκτονική του Σου Φουτζιμότο στο house o.


Το κτήριο αναπτύσσεται σε ένα επίπεδο. Η οριζόντια κυκλοφορία παίρνει την μορφή της τοπογραφικής καμπύλης και διατρέχει όλο το μήκος του κτηρίου. Στο μέσον περίπου εμφανίζεται ένας υπαίθριος χώρος, ο οποίος λειτουργεί ως κόμβος. Εκατέρωθεν του κόμβου αναπτύσσονται τόσο οι ιδιωτικοί (υπνοδωμάτια, λουτρά)  όσο και οι κοινόχρηστοι χώροι (καθιστικό, τραπεζαρία). Το χαρακτηριστικό αυτής της κατασκευής είναι ότι καθώς μεταβαίνει κανείς από τα υπνοδωμάτια στο καθιστικό, το ύψος του κτηρίου διαρκώς αυξάνεται μέχρι να φτάσει τα 3.5 μέτρα και μετά μειώνεται πάλι ομαλά. Παρότι το δώμα επικαλύφθηκε με φύτευση και στοιχεία του περιβάλλοντα χώρου(βράχια χώμα), πρόθεση μου ήταν να υπάρχει ταυτόχρονα μια διακριτή οριοθέτηση της αρχιτεκτονικής επέμβασης μου στο τοπίο.


Η οργάνωση και η ανάπτυξη των χώρων, έγιναν με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρουν άνετη διαβίωση και ξεχωριστές οπτικές εμπειρίες στους χρήστες από κάθε σημείο του σπιτιού. Στόχος του σχεδιασμού ήταν  να έρθει ο άνθρωπος πιο κοντά με την φύση, θολώνοντας τα όρια του μέσα με του έξω και τονίζοντας την πλήρη εναρμόνιση του κτηρίου με το περιβάλλον, όπως ένας ζωντανός οργανισμός.





















116 views

댓글


bottom of page