Η κεντρική αρχιτεκτονική ιδέα μου για αυτή την κατοικία που βρίσκεται στο τοπίο της Αρκαδίας είναι ο διαχωρισμός του τοπίου σε 4 ζώνες μέσω δυο μεγάλων εξωτερικών μονοπατιών που σχηματίζουν ένα Χ και η σύνθεση της μέσα στο έδαφος.
Προορίζεται για δυο το πολύ πολυμελείς οικογένειες (4-12 άτομα) όπου θα περάσουν τις διακοπές τους το καλοκαίρι. Γενικότερα φαντάστηκα την κατοίκηση στο τοπίο σαν μια διαδρομή σε δάσος ή σε σπηλιά που όμως θα υπάρχει και επαφή με το νερό παρόλο που είναι ορεινό σημείο, γι΄αυτό αποφάσισα να εντάξω και πισίνα στην κατοικία.
Το project προσπάθησα να εκτείνεται σχεδόν σε όλο το οικόπεδο και να εναρμονίζεται στο ανάγλυφο του εδάφους γι’αυτο αποφάσισα να «θαφτεί» μέσα σε αυτό. Οι 4 ζώνες που δημιουργούνται προς τις 4 κατευθύνσεις (βορρας κλπ) δημιουργούν τις εξής χωρικές ποιότητες: Στο βορρά βρίκεται το WC διαμορφωμένο να εξυπηρετεί ταυτόχρονα πάνω από ένα άτομο ,στο νότο η πισίνα με την αυλή, στη δύση το παιδικό υπνοδωμάτιο και στην ανατολή το καθιστικό, η κουζίνα, το λουτρό και τα δύο υπνοδωμάτια για τους γονείς.
Οι βασικές πορείες είναι αυτές οι δυο που χωρίζουν το οικόπεδο στα 4 και μέσω αυτών υπάρχει πρόσβαση στην κατοικία η οποία έχει πολλές εισόδους. Κάθε χώρος έχει δική του είσοδο, καθώς θεωρώ ότι η επαφή με τη φύση είναι πολύ σημαντική και αυτός είναι ένας τρόπος να ερχόμαστε σε επαφή μαζί της.
Εν συνεχεία προτίμησα να διαμορφώσω καμπύλους τοίχους και περίεργες γωνίες για να δίνεται η εντύπωση της σπηλιάς εμπνευσμένη από την κατοικία αναφοράς τoυ Ιshigami και του Radic (Pite house) από την οποία εμπνεύστηκα τις διαφορετικές εισόδους για κάθε χώρο και την συχνή επαφή με το τοπίο.
Τέλος η κατοικία μου ερμηνεύει την κατοίκηση στο τοπίο της Αρκαδίας με ένα τρόπο εναλλακτικό, καθώς θεωρώ ότι δεν συμπεριλαμβάνει συνηθισμένες προδιαγραφές παραθεριστικής κατοικίας ειδικά από τη στιγμή που είναι θαμμένη στο έδαφος.
Comments