Η αρχική ιδέα για αυτό το Project της παραθεριστικής κατοίκισης προήρθε από την δική μου ερμηνεία για την παραθεριστική κατοίκιση, όπου είναι άμεσα συνδεδεμένη με το φυσικό τοπίο. Έτσι, προέκυψε η ιδέα για την δημιουργία ενός κτιρίου το οποίο θα αποτελείται από πολλές ατομικές κτιριακές μονάδες.
Σε αυτή την περίπτωση, οι πελάτες είναι ένα ζευγάρι καλλιτεχνών. Γι΄αυτό σε συνδυασμό και με το concept, ο κεντρικός άξονας της κατοικίας έχει στραφεί προς την φορά που πλαισιώνεται ο χείμαρρος και αποτελεί κεντρικό σημείο εστίασης και παρατήρησης.
Για την εξέλιξη της ιδέας, τα κύρια αρχιτεκτονικά στοιχεία της κατοικίας έχουν εμπνευστεί από το Horizon House των RCR Architects. Κάποια από αυτά είναι οι κάθετοι άξονες ανάπτυξης της κατοικίας, ο κύριος που ορίζεται από τα κτίρια Κ1 – Κ3 και την εξωτερική σκάλα και ο δευτερεύον, ο οποίος ορίζεται από ένα υπόσκαφο διάδρομο που λειτουργεί σαν «ραχοκοκαλιά» του κτιρίου και ενώνει τις κτιριακές μονάδες, καθώς και η επανάληψη των κύβων ως κτιριακές μονάδες που ξεπροβάλλουν από το έδαφος. Επιπλέον, στο κτίριο εντοπίζονται και στοιχεία από άλλα κτίρια αναφοράς, όπως η σύνθετη διάταξη των ανοιγμάτων στην «Κατοικία στη Αμοργό» του Ιωάννη Ξενάκη, αλλά και τα κατασκευαστικά υλικά εμπνευσμένα από τo Georg Kolbe Museum στο Βερολίνο.
Κατά την είσοδος στο οικόπεδο εντοπίζεται το κτίριο Κ1, ένα κτίριο διπλού ύψους που αποτελεί το atelier των πελατών με υπαίθριο και κλειστό εργαστηριακό χώρο (57m2). Δίπλα αντικρίζετε το υπόσκαφο, το οποίο φέρει ένα υπαίθριο και ένα κλειστό παρατηρητήριο (26m2) και λειτουργεί σαν εκθεσιακός χώρος γλυπτών, αλλά και ένας χώρος αποφόρτισης, έμπνευσης και σύνδεσης με το έδαφος και την φύση. Πίσω από τον τοίχο της εξωτερικής κλίμακας βρίσκεται το Κ2 που φέρει τους χώρους διημέρευσης και κουζίνας (29m2) και τέλος, πίσω από τον τοίχο του υπόσκαφου που ξεπροβάλει από το έδαφος, με μία μικρή κλίμακα και ένα άνοιγμα δημιουργείται μία δίοδος προς το Κ3, το οποίο εδράζει τους πιο ιδιωτικούς χώρους, αυτού του λουτρού στο ισόγειο και του υπνοδωματίου στον όροφο (57m2).Όλες οι κτιριακές μονάδες έχουν ανεξάρτητες εξωτερικές εισόδους οι οποίες έχουν βορεινό προσανατολισμό και συνδέονται μεταξύ τους μέσω της εξωτερικής κλίμακας. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται σε αυτό το project είναι ερυθρό πέτρινο τούβλο, σκυρόδεμα και ερυθρό χώμα για τη κατασκευή των εξωτερικών τοίχων της σκάλας και του υπόσκαφου διαδρόμου με την τεχνική rammed earth.
Τοπογραφικό Κλίμακα 1:100
Τοπογραφικές Τομές Κλίμακα 1:100
Κατόψεις και Τομές Κτιριακών Μονάδων Κ1, Κ2, Κ3 Κλίμακα 1:100
Κάτοψη και Τομή Υπόσκαφου Διαδρόμου Κλίμακα 1:100
Κατόψεις και Τομές Κτιριακών Μονάδων Κ1, Κ2, Κ3 Κλίμακα 1:50
Ανάπτυγμα Όψεων Κτιριακών Μονάδων Κ1, Κ2, Κ3
Αξονομετρική Αναπαράσταση Κλίμακα 1:100
Διάγραμμα Αξόνων και Κίνησης
Γραφική Αναπαράσταση Παραλλαγών Σύνθεσης
Διάγραμμα Κατασκευής
Διάγραμμα Όγκων και Υπόσκαφων Τμημάτων Κτιριακών Μονάδων
Διάγραμμα Χωρικών Ποιοτήτων και Κτιριακών Αναλύσεων
Δοκίμιο Τοπογραφικής Μακέτας Κλίμακα 1:100
Δοκίμιο Τοπογραφικής Μακέτας και Παραλλαγής της Τελικής Σύνθεσης Κλίμακα 1:200
Προοπτική Αναπαράσταση Συνολικής Σύνθεσης και Απόδωση Υλικών Ποιοτήτων
Προοπτική Αναπαράσταση Υπόσκαφου Διαδρόμου
Comments