top of page

Κλιμακωτή Aνάπτυξη

Updated: Jul 7

Η συγκεκριμένη πρόταση έχει το ρόλο μιας παραθεριστικής κατοικίας στο ιδιαίτερο τοπίο της Αρκαδίας. Έχει σχεδιαστεί για να αποτελέσει τον χώρο αναψυχής ενός ζευγαριού και των πιθανών καλεσμένων του.
Το οικόπεδο αποτελεί μία πλαγιά που ορίζεται από δύο αγροτικές οδούς. Το μεγαλύτερο μέρος του κτίσματος εξελίσσεται στο πιο απομακρυσμένο και δύσβατο τμήμα του οικοπέδου , δίνοντας έτσι την δυνατότητα στον χρήστη να εκμεταλλευτεί το υπόλοιπο και πιο ομαλό μέρος του οικοπέδου για τις γεωργικές καλλιέργειες. 
Η κατοικία έχει σχεδιαστεί σε έναν κάναβο 5χ10 με τους όγκους και τους προβόλους που απαρτίζουν το κτήριο να είναι πολλαπλάσια και υποπολλαπλάσια του. Η κάτοψη των δωμάτων της κατοικίας είναι εγγεγραμμένη σε ένα τέλειο τετράγωνο 20μχ20μ. Συνολικά η κατοικία εκτείνεται σε 236,5 τ.μ. 
Το κτήριο αποτελείται από πέντε όγκους που με κατάλληλη αλληλοεπικάλυψη καταφέρνουν να ‘’κατρακυλήσουν’’ στο απόκρημνο μέρος του οικοπέδου. Το κτήριο χωρίζεται σε τρία επίπεδα που εξυπηρετούν διαφορετικές χρήσεις το καθένα. Στο κατώτερο επίπεδο υπάρχει ξενώνας, αυτόνομος και πλήρως εξοπλισμένος ώστε να μην χρειάζεται η συνεχής διέλευση στο κεντρικό τμήμα της κατοικίας . Στο δεύτερο επίπεδο έχει δημιουργηθεί ένας χώρος εργασίας . Αποτελείται από έναν χώρο γραφείου και ένα καλλιτεχνικό εργαστήριο – σχεδιαστήριο. Το ανώτερο επίπεδο αποτελεί το κεντρικό τμήμα της κατοικίας  , εκτείνεται στον αντίθετο άξονα από την υπόλοιπη κατοικία και έχει άμεση επαφή με το τοπίο . Το ανώτερο επίπεδο αποτελείται  από τρεις  συνευθειακούς όγκους με διαφορετικές λειτουργίες. Από τα νότια ο πρώτος περιλαμβάνει την κρεβατοκάμαρα με το δικό της λουτρό. Στην συνέχεια συναντάμε την κουζίνα με το κεντρικό καθιστικό και στον τρίτο όγκο ,υπάρχει η κεντρική είσοδος , μια κάβα και ένα λουτρό επισκεπτών. 
Η κίνηση μεταξύ των επιπέδων επιτυγχάνεται με δύο ξεχωριστά κλιμακοστάσια .Επίσης το κεντρικό τμήμα του κτηρίου και ο χώρος εργασίας συνδέονται και με ανελκυστήρα. 
Τα δώματα των όγκων σε  όλη την κλιμακωτή ανάπτυξη της κατοικίας χρησιμεύουν ως βεράντες με πρόσβαση εσωτερικά αλλά και εξωτερικά στην ανώτερη στάθμη όπου γέφυρα συνδέει εξωτερικά τον χώρο του καθιστικού με το υπνοδωμάτιο. 
Η σχεδιαστική εξέλιξη της κεντρικής ιδέας έχει επηρεαστεί από την αρμονική ογκοπλασία του F.L.Wright με παράδειγμα το Falling Water.
Η κατοικία διαθέτει δύο σημεία εισόδου, αντίστοιχα των αγροτικών οδών στο υψηλό και χαμηλό τμήμα της πλαγιάς. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η ανεξαρτητοποίηση του ξενώνα και εμμέσως των χρηστών του από την υπόλοιπη κατοικία. Από την υψηλότερη στάθμη του οικοπέδου αρχίζει μια διαδρομή με ράμπες και σκαλοπάτια ανάμεσα σε φυτεμένα επίπεδα σε όλο το βόρειο τμήμα του οικοπέδου, η οποία καταλήγει στην κεντρική είσοδο της κατοικίας. Έμπνευση για την συγκεκριμένη μορφή εισόδου αποτέλεσε η τεχνική του Alvaro Sira την οποία εφάρμοσε στις ‘’pouls’’ στην Πορτογαλία. 
Τα τμήματα της κατοικίας που εδράζονται στο έδαφος – κατώτερο και ανώτερο τμήμα – είναι επενδυμένα με πέτρα προσδίδοντας την αίσθηση ότι έχουν ανεγερθεί μέσα από το έδαφος καθώς ακουμπούν και εισέρχονται σε αυτό. Αντίθετα τα τμήματα του κτηρίου που ‘’αιωρούνται’’ είναι κατασκευασμένα από εμφανές σκυρόδεμα με μεγάλα υαλοστάσια. 
Στο εσωτερικό της κατοικίας , τα πατώματα στην ανώτερη στάθμη (υπνοδωμάτιο, καθιστικό κουζίνα και ο χώρος του γραφείου)  είναι από ξύλο . Επιπλέον ο χώρος εργαστηρίου και ο ξενώνας έχουν ως δάπεδο πλάκες 0.45μχ0.45μ . Όμοια και οι εξωτερικοί χώροι.




Τοπογραφικό 1:100
πρανές
γενική διάταξη



Κατόψεις 1:100
κάτοψη 1ης στάθμης
κάτοψη 2ης στάθμης
κάτοψη 3ης στάθμης




Τομές 1:100












Προοπτική τομή




Όψεις 1:100







Αξονομετρικό 1:100




Εστιασμένες κατόψεις 1:100
κάτοψη 1ης στάθμης
κάτοψη 2ης στάθμης

κάτοψη 3ης στάθμης




Μετασχηματισμοί και πειραματισμοί





Φωτογραφικό δοκίμιο προπλάσματος 1:100

δυτική όψη



50 views

Comments


bottom of page